Controversa art. 4 al Legii 70/2015: creditarea in numerar de catre asociati

Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!

Aducem in discutie prin acest articol o formulare ambivalenta regasita la articolul 4 din Legea 70/2015 care reglementeaza tranzactiile cu numerar.

Mai precis, este vorba de posibilitatea creditarii in numerar a societatii de catre asociati/administratori.

“Articolul 4
(1) Operațiunile de încasări și plăți în numerar efectuate între persoanele prevăzute la art. 1 alin. (1) și persoane fizice, reprezentând contravaloarea unor livrări ori achiziții de bunuri sau a unor prestări de servicii, dividende, cesiuni de creanțe sau alte drepturi și primiri ori restituiri de împrumuturi sau alte finanțări, se efectuează cu încadrarea în plafonul zilnic de 10.000 lei către/de la o persoană.
…..
(4) Operațiunile de încasări și plăți între persoanele prevăzute la art. 1 alin. (1) și persoanele fizice în calitate de asociați/ acționari/administratori/persoane fizice/alți creditori exclusiv creditorii instituționali care desfășoară activități de intermediere financiară prevăzute de lege reprezentând împrumuturi, indiferent de natura și destinația acestora, se efectuează numai prin instrumente de plată fără numerar.

Analiza alineatului (1)

  • aliniatul (1) prevede ca sunt permise operatiunile de incasari si plati in numerar intre persoanele prevazute la alin.(1) si persoane fizice reprezentand primiri ori restituiri de împrumuturi sau alte finanțări, in limita unui plafon zilnic de 10.000 lei catre/de la o persoana.
  • creditarea societatii de catre asociati se incadreaza la categoria primiri de imprumuturi
  • daca creditarea se realizeaza de catre asociati/administratori persoane fizice, deducem ca aceasta s-ar putea realiza in limita de 10.000 lei.
  • alin. (1) nu exclude alin.(4) . Din punct de vedere legal cele 2 alin. au aceeasi valoare.

Analiza alineatului (4)

  • alin.(4) contine in primul rand o formulare care nu are sens: ” ……persoanele fizice în calitate de asociați/ acționari/administratori/persoane fizice/…” (persoanele fizice … in calitate de persoane fizice).
  • o problema este: ” persoanele fizice în calitate de ….exclusiv creditorii instituționali care desfășoară activități de intermediere financiară prevăzute de lege.” Persoanele fizice insa nu pot fi considerate creditori institutionali, care desfasoara activitate de intermediere financiara, asfel ca aceasa excludere nu are nici un sens.

Intrebari in loc de concluzii:

  • daca aplicam alin.(1) asociatii/administratorii pot credita firma in limita a 10.000 lei . Daca aplicam alin.(4) asociatii/administratorii nu pot credita firma in numerar. Care aliniat din cele 2 il aplicam ? De ce ar prevala art. (4) fata de art. (1) ?
  • are importanta pentru incadrare daca imprumutul asociat administratorului este purtator sau nu de dobanda?

Comanda aici: Noutati fiscale 2024

Articole similare

3 Thoughts to “Controversa art. 4 al Legii 70/2015: creditarea in numerar de catre asociati”

  1. ICHIM

    Buna ziua, nu se poate obtine un punct de vedere de la ANAF, cei care scriu aceste legi, sa explice cum se vor aplica?

  2. ICHIM

    Buna ziua, cand aflam cum facem creditarea cu numerar sau prin banca sunt in stare cei care dau aceste legi sa le si aplice cum scrie in legea data de ei?

  3. Cristi

    Care institutie a statului poate da un raspuns la aceste intrebari astfel incat sa ne lamuresca? Oricare ar fi au lasat-o interpretabila. Sper sa corecteze toate nelamuririle legate de operatiunile de numerar (creditari administratori, plafon de casa la nivel de unitate sau pentru fiecare casierie). Ce e ingrijorator si nu se discuta prea mult e despre Legea modificarii amenzilor (fara avertismente, fara jumatate in termen de 15 zile). Asta e o situatie grava si pentru firme si pentru profesionistii contabili.

Comentariul tau aici